Bakom kulisserna i Auktionskammaren

Dela din historia - Berit & Eva

De två systrarna Berit och Eva har goda minnen från Knutsons marmeladfabrik.⁣

- Eftersom vi bodde på gården alldeles bredvid brukade vi smita till fabriken trots att vi inte fick. De snälla tanterna som arbetade där brukade öppna fönstret och kasta ut karameller till oss

Bakom kulisserna med Anders

Det som skiljer Auktionskammaren från våra vanliga nybyggnadsprojekt är att här har vi något fast att förhålla oss till. Eftersom den gamla byggnaden kommer stå kvar blir den befintliga utformningen och konstruktionen parametrar som vi annars inte behöver ta hänsyn till. Utmaningen är att bevara och behålla det gamla, men uppfylla nybyggnadskrav som exempelvis ljudkrav, brandkrav och tillgänglighetsanpassning.⁣

Auktionskammaren är ett spännande projekt! Det är roligt med ett annorlunda projekt som skapar utmaningar där lösningarna och slutresultatet kommer bli väldigt bra. Ett projekt för både oss och Varbergarna att vara stolta över säger Anders Wennerström som är Entreprenadchef.

Bilder

Dela din historia - Peter Börjesson

Bakom kulisserna med Carina

Vad är din roll i Auktionskammarens projekt?⁣ Jag har tittat på inredning och materialval för byggnationen av bostadsrätterna. Målet är att återspegla detaljerna från 1928. Fokus har legat på att undersöka huset idag för att kunna återskapa samma känsla framåt. Vad är då typiska detaljer från 1928? Spegeldörrar, parkopplade fönster, takrosor, snickerier, fodersocklar, brädgolv och så vidare. Jag har även tittat på ett inredningskoncept till lägenheterna som innefattar kök- och badrumsinredning som också håller 1920-talsklassicismen.

Vad har varit det roligaste?⁣ Det är väldigt roligt att djupdyka i arkiven för att kunna återskapa. Jag har tittat på många gamla dokument och fotografier. Jag har också med stort intresse läst på om detaljer om 1920-talet. Den som flyttar in i lägenheterna kommer bo med alla nutidens bekvämligheter och med detaljer och glimtar från dåtiden.⁣
 

Auktionskammarens nya historia börjar här

Historien om Auktionskammaren som ska bli 18 bostadsrätter

Strax norr om Varbergs innerstad ligger kvarteret Malmen. Fram till slutet av 1800-talet hade de här delarna av staden mest lockat betande kreatur, kringresande knivslipare och färgstarka danserskor. Men nu var det nya tider. På bara några år byggdes en textilfabrik, ett brännvinsbränneri och flera exklusiva bostadshus. Och 1928 stod en ny gul, långsmal fabriksbyggnad klar. På många sätt var den typisk för tidens populära tjugotalsklassicism då arkitekten valde att placera entrén på husets gavel och ett dekorativt oxöga ovanför entrédörren. Under den här tiden inspirerades man av antikens grekiska tempel och det tidiga 1800-talets arkitektur. Putsade fasader, symmetri och enhetlighet var ledord, och utsmyckningarna skulle vara enkla.

Knutsons marmeladfabrik

Samtidigt som kvarteret Malmen byggdes upp, var en kvinna som hette Sofia Knutson upptagen med att koka marmelad. Hon hade startat Knutsons mar¬meladfabrik på Drott¬ninggatan redan 1892. Fabriken hämtade sina råvaror från traktens bär- och fruktodlingar och tillverkade snart även sylt, saft, gelé och konfekt. Det gick bra för Knutsons marmeladfabrik. Med åren vann de flera priser för sin ”mycket goda Marmelad och Saft”. Samtidigt som den nya fabriksbyggnaden i Malmen stod klar flyttade marmeladfabriken in. De stora blanka kopparkärlen, de många anställda och den omfattande produktionen behövde mer plats.

Auktionskammaren

Marmeladfabriken hade sin verksamhet här till 1949. När bären och frukten flyttade ut, flyttade Varbergs kommun in. I nära två decennier drev de yrkesskola här innan Jan och Anita Fredriksson bestämde sig för att det här var rätt lokal för deras auktionskammare. De hade tidigare haft sin verksamhet i ett skjul i hamnen och letade efter en plats att fylla med spännande konst, antikviteter och samlarföremål. I februari 1976 flyttade auktionskammaren in, och det är också den är mest känd för de flesta Varbergsbor.

Bilder

En spektakulär marknadsplats

Under 25 år hölls det auktion här varje lördag klockan tio. Det blev en spektakulär marknadsplats där vackra oljemålningar och mässingsdurkslag fick nya ägare, vecka efter vecka. Stammisar fanns det gott om. En av dem var Astrid på Skäret. Hon hade egentligen inget ärende för egen del, men eftersom hon såg det som sin plikt att förse mer eller mindre utslagna män i trakten med sovplats, fanns det alltid behov av en madrass, en bordslampa eller mer porslin. Ofta lät de andra bli att buda när Astrid behövde något, vilket innebar att hon fick köpa prylarna för några futtiga kronor.

Med varsam hand skapar vi nya hem


Nu är det dags för den gamla fabriksbyggnaden att genomgå nästa förändring. Med stor varsamhet och respekt för kulturhistoriska värden ska vi på Derome skapa nya hem här. Mycket av den befintliga arkitekturen och äldre detaljer ska bevaras och invändigt ska vi återskapa originalkänslan i de 18 lägenheter som ska ta form i byggnaden.⁣

Vi ser det som vårt jobb att låta själen från både Knutsons marmeladfabrik och Auktionskammaren leva vidare. Och bli en del av ditt framtida hemmaliv.

Vill du veta mer om Auktionskammaren?

Får du inte nog av Auktionskammaren, eller är du intresserad av att köpa en bostad här? Då kan du läsa mer på vår projektsida.