Från skog till färdigt hus!

Följ hela kedjan som vi arbetar med när vi inom koncernen tar ansvar för alla steg från skog till färdigt hus.

2020 gjorde vi denna julkalender som visar kedjan - från skog till färdigt hus - som vi är så grymt stolta över. I samband med det så skänkte vi 25 000 kr till välgörenhetsorganisationen Giving People som är en ideell organisation som hjälper barnfamiljer som lever i ekonomisk och social utsatthet i Sverige.
 

Det var ett tufft år för många då en pandemi spreds över världen och påverkade hela samhället. Genom åren har vi haft äran att bygga nya hem till många barnfamiljer runt om i landet och nu var det läge att ge något till de som inte är lika lyckligt lottade. Vi ville bidra till att utsatta barn i Sverige skulle få fira jul med mat på bordet och julklappar under granen.

1. Allt vi gör börjar i skogen

I över 70 år har trä varit ”den gröna tråden” i vår verksamhet. Från skogar i närområdet hämtar vi det timmer som sågas i våra sågverk och som sedan används när vi bygger våra hus Från skog till färdigt hus.

 2. Vi är vassa på det här med skog!

Vi har många års erfarenhet av att få ut det mesta av varje stock och vi jobbar nära skogsägare genom våra lokala kontor. För varje träd som avverkas i Sverige planteras tre nya och den svenska skogen växer med 120 miljoner skogskubikmeter per år. Vi har aldrig haft så mycket skog som nu. 

3. Vi brinner för att skapa hem och områden där människor trivs!

För att kunna bygga ett levande samhälle där de boende mår bra och trivs tillsammans behöver vi bra mark att bygga på! Carl-Johan Billing är en av stjärnorna som arbetar med tomtinköp hos oss. Stabil, trygg och okomplicerad, precis som processen när du säljer din mark till oss. Hör av dig till carl-johan.billing@derome.se om du har frågor eller mark som du tror att det går att bygga på!  

4. En samhällsbyggare med fokus på hållbarhet!

Utmed västkusten och på tillväxtorter utvecklar vi mark till nya stadsdelar och bostadsområden. När vi planerar ett bostadsområde strävar vi efter variation och bygger både hus och flerbostadshus i alla boendeformer. Hyresbostäder, bostadsrätter eller äganderätter – vi har något för alla! Vårt mål är att skapa tillgängliga boendemiljöer i ett levande samhälle där människor kan känna sig trygga. Platser där barn kan leka och växa upp – hållbart för framtiden.

5. Våra bostäder är energi- och klimatsmarta!

Brf Furutå, i Växjö, är ett av våra aktuella projekt som vi bygger enligt Miljöbyggnad Silver. Det är en certifiering som innebär att fokus ligger på mer effektiv energianvändning, en sundare innemiljö samt tydliga krav på de byggnadsmaterial som används. De som flyttar in har alltså goda förutsättningar för ett riktigt hållbart boende på flera sätt. I alla vår bostäder har vi sedan länge Svanenmärkta kök, golv och lågenergiklassade vitvaror som standard. Men vi nöjer oss inte med det utan nu förbereder vi oss för att också börja Svanenmärka  våra byggnader och efter det kommer helt klimatneutrala bostäder. Det känns fantastiskt!

6. Hur går det till när vi bestämmer vad vi ska bygga?

Som du såg i lucka 3 så börjar det med att vi köper in bra mark. När markaffären är i hamn gör vi en kalkyl och skiss över vad för typ av bostäder som passar på platsen. Här tittar vi på vilken målgrupp som kan tänkas vilja bo där och vilket behov som finns i området. Efter det går stafettpinnen vidare till byggavdelningen där projektledaren ansvarar för att utveckla och konkretisera produkten. Här är det ofta en arkitekt som hjälper oss att rita det färdiga huset. Valet av arkitekt beror på många aspekter men ofta finns ett samband genom geografisk plats och tidigare goda samarbeten.

7. Vi konstruerar våra egna takstolar!

Inom Derome har vi ett helt gäng duktiga konstruktörer som dagligen jobbar med att konstruera takstolar och färdigkapade stommar. Vi använder såklart de till våra egna projekt, men vi levererar också takstolar, stomsatser och byggsystem till hela Sverige och även till delar av Norge. När man tänker efter är det verkligen coolt att vi kan göra varje del i kedjan inom ett och samma företag. Fortsätt följa oss hela vägen fram till jul för att se resten av resan.

8. Därför är trä ett bra byggnadsmaterial?

 Jo, så här är det. Trä ger ett lägre klimatavtryck jämför med många andra material. Trä bildas naturligt i ett ekologiskt kretslopp och det är en förnybar råvara som förbrukar mindre energi än andra byggmaterial. Det bidrar till lägre utsläpp av koldioxid och i Sverige upptar och lagrar skogen hela 155 miljoner ton koldioxid per år. Även när skogen blir till hus fortsätter trä lagra koldioxid vilket gör att våra trähus bidrar till ett samhälle som är långsiktigt hållbart. Att det är vackert och ombonat gör inte saken sämre eller hur!

9. Sågen är som hjärtat i vår verksamhet.

Det var där allt en gång startade när snickaren Karl Anderssons startade en bysåg 1946. I sågen omvandlas skog till trävaror och byggkomponenter som sedan förädlas till färdiga hem och förnybar energi. Energi som motsvarar ungefär 60 000 uppvärmda villor. Vi är väldigt stolta över att vi kan ta tillvara på jordens resurser genom att använda varenda liten flis av det avverkade trädet.

10. Visste du att vi har ett eget måleri?

Så är det och där målar vi ytterpanel till våra egna och andras hus. Att måla panel industriellt har många fördelar och för att få ett perfekt och hållbart slutresultat krävs det noggrannhet. Vi förvarar till exempel virket torrt mellan hyvling och målning. Sedan målar vi i lokaler med noggrann kontroll av fuktkvot, temperatur och påläggningsmängder. Ett stort plus är att målning i fabrik är miljösmart då det bland annat begränsar avfall och utsläpp av farliga ämnen. Dessutom använder vi bara Svanenmärkt färg. Hurra va bra!

11. Vi kan bygga högt och klimatsmart med platta paket

Vi bygger merparten av våra trähus med planelement och i husfabriken utanför Kungsbacka har vi över 70 års erfarenhet. Där bygger vi planelement i trä till såväl småhus som flerbostadshus. Vi kan bygga, hör och häpna, upp till 8 våningar i trä! Dessutom med ett av marknadens bästa klimatskal som levereras med platta paket till byggplats. Och det finns fler fördelar som till exempel att det kapar ledtiden och reducerar byggtiden. Kvalitén blir bra då man bygger i torr och kontrollerad miljö vilket också ger en bättre arbetsmiljö året runt. Skönt för snickarna i fabriken som kan njuta av värmen inomhus under kalla vinterdagar!

12. Färdiga husvolymer ger effektiva bostadsprojekt

Under året har vi haft flera lyckosamma byggprojekt där vi byggt med volymer. De har levererats från vår modernaste husfabrik som ligger i Värö några mil norr om Varberg. Att bygga med husvolymer innebär att bostäderna är så gott som färdiga när de kommer till byggplatsen. De har golv, kök och badrum vilket förkortar tiden på byggplatsen avsevärt. Med alla hantverkare under ett och samma tak kan vi säkra kvaliteten och effektivisera arbetet. En annan stor och bra fördel med att bygga hus industriellt är att det ger möjlighet till en mer jämställd arbetskraft - vi är glada att 25 procent av våra medarbetare inom produktionen i Värö är kvinnor idag, men vi siktar högre än så!

13. Vi kör med trygga och fossilfria transporter 

För oss är det viktigt med en effektiv byggprocess och smart logistik är en av nycklarna. Vårt egna åkeri ger kontroll och trygghet för transporten. Som du kanske vet så ska vi vara klimatneutrala 2030 och att minska transporternas utsläpp är nödvändigt för att nå målet. Därför ska hela vår fordonsflotta drivas med fossilfritt drivmedel. Idag drivs ca 60% av våra lastbilar fossilfritt. Det känns gott att vi tar ansvar för miljön i hela kedjan från skog till färdigt hus. 

14. Det är tryggt att låta oss bygga din bostad!

Med trä bygger vi hållbara samhällen och bostäder av hög kvalitet. Vi är specialiserade på trähusbyggnation och har högt fokus på kvalitet i hela byggprocessen. Vi blev nyligen utsedda till årets nollfelsaktör vilket är ett kvitto på ett fantastiskt engagemang från alla våra medarbetare och entreprenörer och på att vi gör ett riktigt bra jobb tillsammans. Men vi slår oss inte till ro med det utan vi fortsätter att jobba med att ständigt utveckla företaget tillsammans med samarbetspartners och inte minst med dig som kund!

15. Energieffektiva och hållbara bostäder sparar energi, miljö och pengar

Våra hus har ett av de bästa klimatskalen på marknaden vilket gör att de är hållbara på många sätt. För att förstå funktionen kan våra väggar liknas med hur du klär dig en kall dag. Alla skikten i väggarna har sin uppgift där vi förutom låga energitransporter även fokuserar på en vind- och lufttät konstruktion – precis på samma sätt som när du klär dig med rätt lager på rätt plats. En ulltröja blir helt enkelt inte lika varm och go utan en bra vindjacka utanpå. Funktionen gör att husen får en bra energiklass. Ett bra exempel är våra hus i Högasgården i Varberg där energiprestandan endast är 50-75% av Boverkets krav för en ny bostad vilket blir energiklass B. Det gör att du inte bara får lägre uppvärmningskostnader utan du kan även få lägre ränt med ett grönt bolån. 

16. Vi samarbetar med kända leverantörer som står för kvalité.

För oss är det viktigt att erbjuda produkter som både har en fin design och är av hög kvalitet. Vi vill att de ska vara tidlösa, hålla länge och åldras med skönhet – med rätt skötsel och omvårdnad. Vi samarbetar därför med kända leverantörer som vi vet står för kvalité. Flertalet av dem erbjuder också miljömärkta produkter i sitt sortiment vilket är viktigt för att vi ska kunna skapa både hållbara hem och en hållbar framtid. Läs mer om tillval och leverantörer.

17. Vi skapar visioner och ser till att vi når ut med våra bostadsprojekt

Visionen för ett område arbetas fram allt ifrån ett till tio år innan bostäderna står klara. Vår kreativa marknadsavdelning har den viktiga uppgiften att förmedla känslan för området och sälja in bostäderna som vi vill bygga. Det gör dom genom att se till att all information når ut till potentiella kunder via till exempel hemsida, sociala medier, broschyrer, annonser och kundmöten. De förser också mäklarna med material och senaste nytt – allt för att du som köpare ska få rätt information i rätt tid! Bra va?

18. Det är många fördelar med att köpa nyproduktion

Tänk vilken dröm att vara först med att flytta in i ett hus eller en lägenhet. Allt är nytt, fräscht, oanvänt och ljuvligt. Du har själv varit med och satt din personliga prägel på inredningen. Dessutom vet du vad du får och till vilket pris, varken mer eller mindre. När du kommer med flyttkartongerna är väggarna målade, vitvarorna är på plats och värmen är på. Du slipper tänka på renovering och oroa dig för gamla elsystem och skenande värmekostnader. Du kan vara trygg med att du har gjort ett hållbart val eftersom vi bygger med så liten klimatpåverkan som möjligt och energiförbrukningen är låg i våra nyproducerade bostäder. Du får helt enkelt mer tid till annat – sjunk ner i ett varmt bad och njut av att vara den första som badar i ditt badkar. Lyxigt!

19. Enkelt och tryggt med personlig kontakt

Det ska vara enkelt, tryggt och bekvämt att köpa eller hyra en bostad av oss. Därför är den personliga kontakten jätteviktig. När du köper din bostad får du nära kontakt med projektledaren eller kundansvarig. De ger dig svar på de frågor som kan dyka upp längs vägen. Och om du väljer att flytta in i en hyreslägenhet så kan du vara trygg med att vi har engagerade fastighetsvärdar som alltid är snabba ut för att ge dig bästa service. Som kund och hyresgäst är du otroligt viktig för oss – utan dig vore vi ingenting.

20. Tillsammans skapar vi ett hållbart hem anpassat för dig

Den här tiden på året tillbringar vi mycket tid i vår hem och då är det extra viktigt att trivas. I våra bostäder finns det alltid en noggrant utvald standard när det kommer till inredningen. Men ofta finns det möjlighet att göra personliga inredningsval och skapa ett hållbart hem anpassat efter dina önskemål. Beroende på bostad och område kan inredningsvalen och processen se olika ut, men i stora drag följer den samma förlopp. Du får en inbjudan, antingen till ett personligt möte eller till vår tillvalsportal. I portalen kan du se din bostad och de val du kan göra. För oss är det viktigt att du känner dig trygg under processens gång och vet att vi finns för att hjälpa dig längs vägen till ditt nya hem.

21. Vi förmedlar vår vision med 3D bilder

När du köper din bostad av oss så är den vanligtvis inte byggd. På platsen finns det ofta ingenting eller kanske bara en byggarbetsplats. Då kan det vara svårt att föreställa sig hur det kommer bli en vacker dag. Men vi har en klar bild framför oss om hur det kommer bli. Och den vill vi gärna förmedla till dig! För att göra det på bästa sätt tar vi fram 3D-visualiseringar för alla våra bostadsprojekt. I vissa projekt tar vi även fram VR-visningar, allt för att du ska kunna skapa dig en känsla för hur det skulle vara för dig att leva ditt liv just där. Här har vi satt ihop en kavalkad av bilder från några av våra bostadsprojekt. Ser du vilka bilder som är 3D och vilka som är fotade i verkligheten?

22. Omgivningen är lika viktig som bostaden

För att du ska känna dig trygg och vilja bo och leva länge i våra områden så satsar vi inte bara på tilltalande bostäder utan även på att göra omgivningen fin och praktisk. Vi vill göra det lätt för de som bor i området att leva ett aktivt och enkelt liv. Därför tar vi ofta vara på naturen för att göra motionsslingor, utegym med mera. Pilgläntan i Varberg är ett bra exempel där vi har samarbetat med kommunen och gjort grill och utsiktsplats, motionsslinga och lekplatser. Det är ett område där det bor många barnfamiljer som kommer ha glädje av det under många år. På Instagram eller Facebook kan du hänga med Sophia som bor i området på en liten rundvandring 

23. Välkommen hem!

Nu närmar sig resan sitt slut och det är dags att flytta in i ditt nya fina hem. Vi hoppas att du har upplevt att resan har varit enkel, trygg och bekväm. Din nyckelfärdiga bostad är klar och du kan fokusera på att komma i ordning och göra det mysigt. Även om du nu äger och har ansvar för din bostad så finns vi kvar för att hjälpa till så gott vi kan om det dyker upp några frågor. Vi är också nyfikna på hur du har upplevt ditt bostadsköp. Därför kommer du efter två månader få en enkät som mäter hur nöjd du är. Dina synpunkter är viktiga och de gör att vi kan fortsätta utvecklas. Vi vill såklart göra alla kunder så nöjda som det bara går. 
Tack för förtroendet och varmt välkommen hem! 💚

24. Tack för ditt engagemang – vi skänker 25 000 kr till Givning People!

Det är vi på marknadsavdelningen som ligger bakom julkalendern. Vi hoppas att du har uppskattat att få följa med på resan från skog till färdigt hus. Tack vare ett stort engagemang så har vi skänkt 25 000 kr till välgörenhetsorganisationen @givingpeople som hjälper utsatta barnfamiljer i Sverige. Det känns fint att vi tillsammans har gjort skillnad för de som verkligen behöver. Det känns också fint att vi i år har förverkligat över 300 boendedrömmar. Vi ser fram emot ett nytt händelserikt år - fortsätta att följa oss här så får du hänga med på ett hörn! Med det återstår nu bara att önska dig en riktigt GOD JUL!