Stadsparken vinner arkitekturpris

För sex år sedan började vi bygga den nya stadsdelen Stadsparken i centrala Mariefred. Området beskrivs som lite mer Mariefred, mitt i Mariefred och nu prisas det för sin vackra utformning. Området karaktäriseras av små gränder, mysiga gator och trevliga torg.

Sveriges Arkitekter Södermanland delade ut arkitekturpriset till arkitektbyrån Brunnberg & Forshed. Projektet drogs igång 2007-2008 när Derome ville ställa upp med ett bidrag till markanvisningstävlingen som Strängnäs kommun anordnade.

 

Kjell Forshed och Ingrid Moberg fick uppdraget på byrån och deras förslag gick vinnande ur tävlingen. Byggnationen drog igång 2011 och på Derome Mark & Bostad är projektet något som man är väldigt stolta över.

- Vi berättar ofta om Stadsparken i Mariefred som exempel på lyckade samhällsbyggnadsprojekt när vi berättar om vår verksamhet, säger divisionschef Anders Jonsåker. Vårt uppdrag var att bygga vidare på den gamla stadskärnan och det har vi verkligen lyckats med tillsammans med de duktiga arkitekterna.

 

Priset är instiftat för att främja intresset för god arkitektur bland allmänheten och juryn motiverade priset så här: ”På Hammarängen läggs kvarter efter kvarter till Mariefreds stadskärna. Den nya stadsdelen vävs sömlöst samman med den gamla. Utan större åthävor framgår det att stadsdelen är ny. Hammarängen är ett ovanligt stillsamt och nätt tillägg till en trivsam stad, ett tillägg som har åstadkommits med kunskap, ödmjukhet och känsla."

 

Uppskattad stadsdel

Byggnationen har pågått i sex år nu och området börjar allt mer närma sig färdigställd. Försäljningen har gått bra och de boende i området uppskattar utformningen. Derome värnar om att skapa boendemiljöer där människor kan leva och utvecklas. Som samhällsbyggare tycker vi även att det är viktigt att hitta en harmoni mellan det nya området och den befintliga staden.

- Arkitekterna har verkligen lyckats fånga småstadscharmen med både utformning av husen, innergårdarna, färgsättning, kvarter och smågator. Området har en unik känsla och därför är det extra roligt att det tilldelas det här ärofyllda arkitekturpriset, säger Anders Jonsåker.