När vi hälsar på har det bara gått tre månader sedan familjen lämnade 1920-talsvillan och flyttkarusellen startade. Fasaden har knappt hunnit torka och trots det har huset i Äppelgården redan blivit deras hem.
Vi möts av en imponerade grön framsida med växtlighet i olika höjder tillsammans med vackra solitärträd framför den varmröda fasaden. Självbevattningssystemet ligger snyggt mellan plantorna, och är en av hemligheterna till det gröna. Vi rör oss vidare genom det färdiginredda huset, med en varm ton på väggarna, sköna möbler, dignande bokhyllor och trädgårdsarkitekten har förstås inrett med stora gröna växter, både på golvet och som gardiner.
På uteplatsen värmer den solvarma trallen skönt. Blicken vandrar mellan trädgårdens alla rum och framför allt mot den mysiga platsen under den växtbeklädda pergolan, trädgårdens vardagsrum. Här vajar lampor i vinden, en soffgrupp i trä vilar på den stenlagda platsen och en eldstad är placerad alldeles bredvid. Det är lätt att föreställa sig hur familjen umgås här, kanske en monopolkväll eller över ett parti Yatzy en skön sommardag i augusti?
Angelica har inrett den stenlagda uteplatsen med bord och stolar, varvat med sköna textilier. På andra sidan pergolan är det förberett för pallkragarna som ska placeras ut. Barnen kan spela fotboll på den gröna gräsmattan och i det sista rummet finns en plantering med buskar och träd i en skön variation i olika höjd. Allt detta på en baksida om 130 kvadratmeter.
- Det finns inga genvägar när man planerar en uteplats och en trädgård. Det gäller att göra en bra plan med någon som kan se helheten och har kunskap. Att rulla ut en gräsmatta och tänka att man gör något senare blir sällan en speciellt kostnadseffektiv lösning.
Ofta fastnar man där och det blir inget mer än så, utan man planterar ner 1-2 dyra träd och plattsätter. Senare upplever man att det inte var bra placerat och behöver då lägga ungefär samma summa för att göra om. Alternativt låter man det vara och trivs inte med sin trädgård. Det är lätt för någon som inte har kunskap att välja en buske på framsidan som ganska snabbt blir alldeles för stor eller som kanske blommar när man är i sommarstugan och inte hemma.
Din trädgård är bara sammanlagt 175 kvm, hur har du lyckats få den att kännas så stor?
Tro det eller ej men att dela in trädgården i flera mindre rum gör att trädgården känns större. Vi människor gillar när det är omslutet och ombonat, vi behöver en känsla av rum för att trivas. Ett bra tips är att fundera på vilka rum du vill ha? Gillar du att laga mat? Skapa då ett utomhuskök, ett rum för matlagning med kryddor intill.
Vad har du för tips för att få trädgården mysig?
Samma här, det ska vara lite lågt och ombonat, gärna en känsla av tak i form av exempelvis lägre trädkronor, pergola eller lampor som hänger. Använd textil, filtar, kuddar och detaljer i trä. Blanda material, men gärna lite snävt i färgskala, håll ihop färgerna som harmonier. En pergola behöver inte bestå av en massa ribbor, 2-3 stycken räcker för att skapa rumskänsla. Återigen tänk rum, rum och rum!
Hur ska man ska tänka för att få en trädgård som är fin året runt?
Använd växter med höjd som till exempel gräs som även är vackert på vintern. Försök att addera vintergröna större och mindre växter som behåller stommen i trädgården. Det är också en fin idé att försiktigt belysa väl valda delar för att förlänga inomhusmiljön längre ut i trädgården. Det kan räcka med att belysa ett träd och kanske någon rabatt för att skapa ett fint blickfång och en tryggare plats under våra mörka månader. I en liten trädgård får du plats med precis allt du vill, om du planerar den rätt.
Växter i kruka, hur ska man tänka?
Krukor ska alltid vara större än vad du tror. Jag tycker själv att det är snyggt och enkelt att plantera växter i stora ekfat. Våga ta hjälp av personalen på plantskolan när du köper dina växter. Ett lättskött och härligt frodigt tips är växten Verbena. Det är den stora växten med lila blommor som jag har på altanen. Den tar för sig och blir sådär härligt buskig, och lockar till sig fjärilar och andra pollinatörer.
Avslutningsvis, har du några inredningstips för både inne och ute?
Samla ihop bilder på allt som du gillar, backa och försök se den röda tråden. Vad är det för färger, former och material som framträder? Skala bort det som sticker ut för mycket så du får en helhet. Spara din moodboard, se över den ibland och lägg till eller ta bort. Sen försöker du utgå från din moodboard när du adderar inredning, växter, material. På det sättet kommer rummen och trädgården harmonisera fint tillsammans.
Angelicas fyra bästa trädgårdstips för nyproduktion
- Anlita någon som gör en bra plan. För att få helhetsgreppet och den röda tråden som håller året om. I det stora hela är en konsultation eller en trädgårdsplan en liten kostnad. I din trädgård är det viktigt att du trivs!
- Tänk rum, rum och rum! Ditt sinne behöver något att bryta av med för att uppleva storlek och djup. Använd exempelvis en spaljé med klättrande grönska snarare än en helt fri sikt mellan två ”rum” i trädgården. Det skapar nyfikenhet och en ombonad känsla.
- Våga blanda material. Använd växter, textil, trä och andra naturmaterial.
- Fundera över vilka funktioner ni vill ha och behöver. En vanlig miss är att man direkt börjar planera vilka perenner man vill plantera. Jag vill slå ett slag för att planera strukturen i första hand. Vad vill vår familj kunna göra i trädgården? Vad behöver vi för att kunna uppfylla det?
Vill du bli mer inspirerad av Angelicas trädgårdsidéer? Kika in på hennes hemsida trädgårdsfabriken.se och Instagram @tradgardsfabriken.