Välkommen till Göinge byodling

Permakultur, täckodling, lasagnebäddar och potager. Ja, på Göinge byodling lär vi oss mycket nytt. Tillsammans! Vill du vara med?
Vid de gamla gårdsbyggnaderna på Göingegården i Varberg, har vi på Derome en vision att skapa en ny typ av social yta för människor som vill odla mat tillsammans. På sikt vill vi skapa ett klimatsmart ekosystem för biologisk mångfald och en kunskaps- och utbildningsyta.

Göinge byodling är en tillsammansodling som vi startade under våren 2022 och vi är idag ett gäng på cirka 15 personer. Tillsammansodling innebär att man delar på allt, vi har alltså inga egna odlingslotter. Tillsammans har vi beslutat vad vi vill odla och så delar vi på både arbete, ansvar och skörd. Visionen för Göinge byodling är att odla grönsaker, kryddor, bär, blommor och bin. Vi lär och inspireras av varandra och det är stort fokus på gemenskapen och den sociala hållbarheten! 

 

Vi inspireras av permakulturens principer och använder oss av det biologiska material vi kommer över för att skapa vår egen jord. Här har vi gjort odlingsbäddar utan att gräva genom att först lägga kartong på marken och sedan fylla på med sly, hästgödsel och annat biologiskt material för att till sist toppa med kompostgödsel. Nästan allt material i bäddarna kommer från gården och materialet vi använt för att bygga lådorna är återbrukat från ett av Derome Bostads nyproduktionsprojekt.  

Vill du veta mer om Göinge byodling?

Nicole Grönlid
Odlingscoach

Platsen för odlingen

Göinge byodling ligger i en gammal hage alldeles bredvid det vackra stenmagasinet på Göingegården i Varberg. Här har vi en yta på cirka 20x30 meter till vårt förfogande där vi under 2022 har startat upp vår odling.

Skiss över odlingsytan

I dagsläget disponerar vi en odlingsyta på cirka 600 kvadratmeter. Under våren 2022 byggde vi odlingsbäddar på ungefär en tredjedel av den ytan. Under säsongen 2023 har vi också skaffat bin. Framöver planerar vi att anlägga en damm. Så här ser vår skiss ut just nu, men den kommer säkert att ändras ett par gånger innan vi är klara. Odlingsbäddarna är anlagda enligt lasagnemetoden, vilket betyder att vi har lagt kartonger, organiskt material och hästgödsel ovanpå marken. Vi har ramat in odlingsbäddarna med återbrukat virke och lagt träflis i alla gångar.

Vad vi odlar och var

Vi har delat in vår nuvarande odling i fyra olika skiften och gjort en växtföljd på fyra år som baseras på vilket näringsbehov växterna har. Principen är att börja med närande växter, som baljväxter (vårt skifte 4), det första året. Baljväxternas förmåga att fixera kväve från luften ger näring till jorden. Nästa år är det som gjort för att flytta dit näringskrävande växter som kål och gurkväxter. De slukar näring vilket är toppen för det tredje årets skifte, som rotfrukter och lök, som inte vill bombas med näring. På fjärde året är jorden relativt näringsfattig, vilket passar potatisen väldigt bra.

Måste man kunna mycket om odling för att bli medlem?

Nej, vi lär oss tillsammans. En del har stor erfarenhet av odling, medan andra är helt gröna på området. På vissa kvällar under odlingssäsongen finns även vår odlingscoach på plats för att lära oss något nytt och svara på frågor.

Hur organiseras odlingen?

Tillsammansodlingen drivs av medlemmarna med stöd av Derome Bostad. Derome har anlitat en odlingscoach som är kontaktperson för odlarna och ett stöd för tillsammansodlingens två grupper där odlarna ansvarar för olika saker. 

  • Planteringsgruppen
  • Områdesgruppen

Kostar det något att vara med i odlingen?

Derome tillhandahåller marken och står för fasta kostnader för utveckling av odlingsytan samt årliga inköp av fröer mm till odlingen. Från och med säsongen 2024 har odlarna själva valt att samla in 200kr/medlem för att ha en lite pengapott för extrainköp av fröer, eller omkostnader vid andra roliga initiativ så som fika eller skördefest. 

Hur mycket tid måste jag arbeta på odlingen?

Vi har alla olika förutsättningar, tid, och energi. Därför hjälps vi åt så gott vi kan. Vi ser gärna att du har en ambition att vara med på odlingen någon gång varje vecka. Ibland funkar inte det och då är det helt okej. Under odlingssäsongen behöver du tillsammans med en grupp ansvara för helgträff och bevattning vissa veckor. Fördelen med tillsammansodlingen är att du kan vara ledig och trygg med att någon annan tar hand om odlingen till exempel när du är bortrest på semester.

Måste jag bo i ett hus som byggts av Derome?

Nej! Alla är välkomna. Även du som inte bor i närområdet.