Köpa hus som bostadsrätt

Ibland kan ett hus också finnas som bostadsrätt. Antingen som friliggande villa, eller som radhus eller parhus. Köper du ett hus i bostadsrättsform får du alla fördelar med att bo i en bostadsrätt men med känslan av ett eget hus.  

När du köper ett hus som bostadsrätt blir du också medlem i en bostadsrättsförening. Det betyder att du och dina grannar äger fastigheten och att ni genom styrelsen kan vara med och påverka boendemiljön. Månadsavgiften som medlemmarna betalar, ska täcka föreningens kostnader och husets underhåll. Månadsavgiften beslutas av föreningens styrelse.  

Skillnaden mellan att köpa bostadsrätt i lägenhet och hus är att du har egen uppvärmning och du debiteras för el, VA och renhållning direkt från leverantören, istället för att bostadsrättsföreningen debiteras. När du köper bostadsrätt som hus ingår tomten i köpet, så eventuell trädgård, altan, förråd och parkeringsplats på tomten blir ditt ansvar att underhålla. I många fall låter man bostadsrättsföreningen klippa häckar så det blir ett enhetligt intryck. Oftast ingår ett utvändigt förråd på tomten och du kan med styrelsens tillåtelse få installera elbilsladdare. 

Resan till ditt nya hem

När du hittat ett hus eller område som du är intresserad av kan du enkelt anmäla dig som intressent för att få löpande information och chans att vara ”först till kvarn” när det är dags för försäljningsstart. Du anmäler ditt intresse via formuläret som finns på varje projekt här på hemsidan. Det är helt kostnadsfritt att vara intressent och du förbinder dig inte till någonting. 

Innan det är dags för säljstart får du all information du behöver för att boka din drömbostad via våra mejlutskick. Du får komplett information om bostadsrätterna med bilder, planritningar, priser. Du får även se vilka inredningsval som är möjliga. De är inredningsvalen som hjälper dig att sätta en personlig prägel på ditt nya hem. Självklart får du också information om hur säljstarten går till och när den sker.   

 

Säljstarten sker via vår digitala bokningssida som öppnar en bestämd dag och tid. När den öppnar, är det först till kvarn som gäller, och du lämnar dina önskemål om vilken bostad du vill köpa. Våra mäklare kontaktar sedan dig i turordning och bokar möte för att gå vidare och skriva avtal. Tänk på att du innan säljstarten behöver ha ett lånelöfte från din bank. 

När du bestämt dig för en bostad, tecknas ett bokningsavtal. När avtalet är underskrivet betalar du en bokningsavgift på 30 000 kronor och då reserveras bostaden åt dig.   

Förhandsavtalet är ett bindande avtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. När det tecknas betalar du en förskottsavgift på 100 000 kronor för din bostad. Eventuell redan inbetald bokningsavgift dras av. Genom att skriva förhandsavtalet säkerställer du att du har rätt att köpa lägenhet i föreningen.

Till din nya bostad har vi valt ut material och produkter av hög kvalitet som ingår i ditt köp. Du har också möjlighet att göra fler inredningsval för att sätta din personliga prägel på bostaden, vissa är kostnadsfria och vissa betalar du extra för. Dina inredningsval gör du enkelt i vår digitala tillvalsportal. Vissa val kan också göras direkt med våra entreprenörer. Din kontaktperson hos oss guidar dig tryggt och enkelt genom hela processen.

När det närmar sig tillträdesdagen tecknar du ett upplåtelseavtal. När upplåtelseavtalet är signerat är du medlem i bostadsrättsföreningen. I samband med upplåtelseavtalet meddelar bostadsrättsföreningen dig när du tillträder din bostad. Att köpa bostadsrätt innebär att du blir en del av gemenskapen i föreningen och kan vara med och påverka ditt boende.

Vanligtvis görs två besiktningar av huset innan tillträdet, en kontroll- och en slutbesiktning och de utförs av en opartisk besiktningsman. På plats finns vår projektledare och representant från bostadsrättsföreningen. På slutbesiktningen bjuds du också in att delta. Om det upptäcks några brister under besiktningarna åtgärdar vi det, vanligtvis inom två månader efter besiktningen.

  1. När du skriver bokningsavtal betalar du en bokningsavgift på 30.000 kronor. Då reserverar vi bostaden åt dig.
  2. När du skriver förhandsavtal betalas 100.000 kronor i förskottsavgift. Redan inbetald bokningsavgift dras av från beloppet.  
  3. Senast på tillträdesdagen ska resten av priset för bostaden betalas.  
  4. De tillval som har gjorts via vår digitala tillvalsportal ska vara betalda innan tillträdet.   

    I de fall där tillval görs direkt med entreprenörer, upprättas ett avtal mellan dig och entreprenören. Eventuell extra kostnad faktureras då direkt till dig och fakturans förfallodatum gäller.   

Cirka 3-6 månader innan inflyttning får du besked om inflyttningsdag. Vid tillträdet ses vi i bostaden, går igenom viktig information och du får möjlighet att ställa frågor. Du har med dig kvittot på slutbetalningen och får dina nycklar i handen. När vi lämnar över bostaden till dig är den städad. Glöm inte att teckna din hemförsäkring med bostadsrättstillägg från tillträdesdagen. Välkommen hem!   

Efter inflytt lämnar vi över till den nya styrelsen som består av personer som valts på föreningsstämman och som bor i föreningen. Fel som dyker upp anmäler du till den tekniska förvaltare som föreningen har handlat upp och övriga frågor ställer du till föreningens styrelse. Självklart finns vi på Derome här för dig, har du frågor kan du nå oss via telefon eller mejl. 

 

Kontakta oss
 

Är du nyfiken på våra aktuella projekt?

Vi bygger bostäder i alla former på flera orter framförallt längs med västkusten och Skåne. Se våra aktuella projekt just nu. 

Försäkringar och garantier

Under byggtiden gäller Deromes entreprenadförsäkring. Bostadsrättsföreningen tecknar en förskottsgarantiförsäkring, insatsgarantiförsäkring samt fastighetsförsäkring. Garantitiden för din bostad är fem år efter slutbesiktning. För VVS-armatur, ytskikt och vitvaror är garantitiden vanligtvis två år. Efter två år beställer Derome en garantibesiktning som utförs tillsammans med oberoende besiktningsman där bostadsrättsföreningen deltar. Efter fem år kan bostadsrättsföreningen beställa ytterligare en garantibesiktning som utförs på samma sätt och där Derome deltar.

Vanliga frågor och svar

  • Vad innebär det att köpa ett hus i bostadsrättsform? 
    När du köper ett hus som bostadsrätt får du alla fördelar som en bostadsrätt innebär, men med känslan av ett eget hus. Du blir medlem i en bostadsrättsförening, vilket betyder att du och dina grannar gemensamt äger fastigheten och kan påverka boendemiljön genom föreningens styrelse. 
     
  • Vilka kostnader tillkommer utöver månadsavgiften? 
    Förutom månadsavgiften kan du behöva betala för el, vatten, avlopp och renhållning direkt till leverantören. Områdets häckar sköts ofta av föreningen, men du ansvarar själv för tomten, eventuell trädgård, altan och förråd. 
     
  • Hur går köpprocessen till för en bostadsrätt i hus? 
    Först anmäler du intresse för ett bostadsprojekt. Vid säljstart kan du boka din bostad digitalt, och när du bestämt dig tecknar du ett bokningsavtal och betalar en avgift. Sedan följer förhandsavtal, upplåtelseavtal och slutligen inflyttning. 
     
  • Vad behöver jag tänka på inför säljstarten? 
    Se till att du har ett lånelöfte från banken, eftersom säljstarten sker digitalt och det är först till kvarn som gäller. Du får all nödvändig information om bostäderna, planritningar och inredningsval i god tid via mejlutskick innan säljstarten. 
     
  • Vad händer vid besiktningen av huset? 
    Det görs två besiktningar innan du får tillträde: en kontrollbesiktning och en slutbesiktning. Om några brister upptäcks åtgärdas de inom två månader. Du bjuds in till slutbesiktningen för att själv kunna se bostaden innan inflyttning. 
     
  • Vad sker efter att jag har flyttat in? 
    Efter inflytt tar den nya bostadsrättsföreningens styrelse över. Felanmälningar görs till den tekniska förvaltaren, medan andra frågor hanteras av styrelsen. Två månader efter inflytt får du också en enkät där du kan ge feedback om din upplevelse. 

Bostadsrättsköparens ordlista

Vad innebär det att det finns en styrelse? Vad är egentligen ett upplåtelseavtal och en ekonomisk plan? Här nedan försöker vi hjälpa dig genom att reda ut vad begreppen egentligen betyder.